spatial study

'Modulair ontwerp voor de bezetting van São Paulo'

Architecture of Appropriation
2017

De Bienal de Arquitectura de São Paulo, het Nederlands Consulaat in São Paulo en Het Nieuwe Instituut nodigden Studio LONK, ZUS en Studio CCXD uit om (plaatselijk) onderzoek te doen naar toe-eigening van architectuur.

Tijdens een 4-daagse workshop, seminar en tentoonstelling rondom het thema ‘occupancy /appropriation’ onderzochten we de behoeften en het ruimtegebruik van een groep voormalig daklozen (MSTC), nu bewoners van een gekraakt pand Ocupação 9 de Julho. MSCT is een actiegroep die zich inzet voor huisvesting van daklozen in São Paulo. Het bezetten van leegstaande kantoorgebouwen in het rijke centrum van de stad is hun voornaamste vorm van actie.

Studio LONK, Studio CCXD en ZUS werkten in nauwe samenwerking met GOAA, MSCT en studenten van de Ecola da Cidade aan een assembly; een ruimte om samen te komen, te informeren, te leren, te rouwen, te genieten. Een kerk - slash - woonkamer die kan transformeren, krimpen en groeien. Het ontwerp bestond uit één vorm welke als module gecombineerd kan worden tot een stoel, bankje, altaar, bar, kast, tafel, bloempot, etc. De studenten, bewoners en ons team zetten een productieproces op om een groot aantal van de meubels te vervaardigen. Het flexibele ontwerp werd meteen ingezet tijdens een expositie en blijft een krachtig middel van de Ocupação gemeenschap om gebouwen toe te eigenen en leefbaar te maken.

We onderzochten ook andere vormen van toe-eigening, waaronder pixação, een populaire vorm van graffiti vanuit de favelas. Aangebracht op de façade van het indrukwekkende gebouw, communiceerde het werk als een logo van de Ocupação richting de buitenwereld.

De Architecture of Appropriation workshop, seminar en expositie tijdens de 11e architectuur biënnale van São Paulo zijn onderdeel van een groter onderzoeksproject georganiseerd door Het Nieuwe Instituut.