interactive art

‘Ingewikkelde wetenschap tastbaar gemaakt’

Between Science and Fiction
2015

Studio LONK vertaalde complexe wetenschappelijk materie naar een tastbare installatie. Kwantumfysici van de TU Delft konden na jaren onderzoek als eerste bekendmaken dat zogeheten ‘kwantumverstrengeling’ bestaat - en Einstein’s theorie over lokaliteit niet klopt. LONK heeft het proces, van het experiment tot aan de bekendmaking, een jaar lang mogen volgen.

Kwantumverstrengeling is één van de meest fundamentele claims van de kwantumtheorie; dat objecten op grote afstand elkaar tegelijkertijd kunnen beïnvloeden zonder fysiek met elkaar in contact te staan. Het fenomeen is al langer bekend maar nu door deze groep wetenschappers bewezen. De wetenschappers zijn erin geslaagd om elektronen op een afstand van 1.3 km te verstrengelen. Het resultaat is praktisch onzichtbaar, maar gaat een enorme impact hebben; het opent de deur naar op een toekomst waarin informatie niet langer onderschept kan worden en sneller dan het licht kan bewegen (teleportatie!).

De wens om de resultaten ook voor niet-wetenschappers bekend en tastbaar te maken bracht LONK tot een materialisering in de vorm van een lichtinstallatie. Het werk vertelt - op abstracte wijze - het verhaal van ontelbare photons in staat van verstrengeling.

De resultaten van het kwantumfysica experiment zijn wereldwijd gepubliceerd. Lees hier een artikel in de New York Times.