interactive art spatial study

'Experimenteren met massagedrag'

Collective [Ir]Rationality
2015

Studio LONK maakte een expositie en experiment rondom het thema van massagedrag - menselijk en dierlijk, rationeel en irrationeel - in MU artspace tijdens de Dutch Design Week.

Mensen die hun eigen onafhankelijkheid benadrukken, geven graag af op het kuddegedrag van hun soortgenoten. Ze verfoeien de volgzaamheid van de massa, de onnadenkendheid en het gebrek aan initiatief. Maar is dat wel terecht? De Dutch Design Week trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers die de stad overspoelen in de hoop verrast te worden. Wat beweegt hen? Studio LONK nam de proef op de som met de uitgebreide ruimtelijke studie Collective [Ir]Rationality.

Nietsvermoedend worden bezoekers rondgeleid door een enorm landschap, ontworpen om hen te confronteren met hun eigen kuddementaliteit. Confirmeren we ons aan (veronderstelde) regels en autoriteiten, doen we vooral wat de rest doet, of trekken we ons niets van dit alles aan en doen we wat het meest logisch lijkt? Verschillende paviljoens, elk met referentie aan het dierenrijk, zijn het speelveld van keuzes en bewegingen van de duizenden bezoekers, door Studio LONK aandachtig geobserveerd. Pas bij de uitgang krijgen bezoekers tekst en uitleg over het experiment. Met een heel andere blik op de DDW vervolgen ze hun weg, een klein beetje minder deel van de massa – of juist meer?