interactive art spatial study

'Toppresteren in het ultieme data-gedreven kantoor?'

Labor Lab #2: Queen B
2019

Hoe ziet onze toekomst eruit wanneer onze dagelijkse omgeving vol zit met ‘smart’ AI technologieën? In de media discussiëren techno-optimisten en critici over de komst van ‘slimme’ steden, woningen en kantoren, die zich aan elk individu kunnen aanpassen. Met ‘Queen B’ bouwt Studio LONK op deze toekomst vooruit. In plaats van angsten en dromen, wordt het scenario ervaarbaar in een speculatief interieur.

“Based on your profile, I have reserved a spot in the lounge for you”

Queen B is een werkplek en experimentele AI dienst die jouw data verzamelt en je stuurt in de loop van de dag, door gepersonaliseerde stem-berichten te versturen. (“You look a bit tired, I suggest you grab a coffee”, “I would not formulate that sentence that way”, I gathered that you are a morning person. Start the afternoon in the meditation zone. “etc.). Door bepaalde acties en bewegingen te suggereren, ondersteunt Queen B jou om op je meest productief te zijn.

Zie de video van Queen B hier

LABOR LAB

Hoe ziet onze werkvloer er in de toekomst uit? Met speculatieve interieurs en aansluitende events gaan we de grote thema's verkennen die werk en de werkomgeving zullen veranderen. Queen B is het tweede hoofdstuk van het drieluik ‘Labor Lab’: een ruimtelijke verkenning van ons toekomstige werklandschap. Met drie speculatieve interieurs in co-working spaces dagen we in de loop van 2019 invloedrijke partijen uit het vakgebied uit om over de toekomst na te denken, door deze nu alvast te ervaren en in debat te gaan.

De drie scenario's zijn: Senior Spaces (i.s.m. TSH Collab en Brightpensioen); (hoe) gaan we straks werken tot aan onze laatste levensfase? Queen B (i.s.m. B. Amsterdam, IBM, Locatify, Blubrick|Nexton en Alvero); hoe reageren we op een kantoor dat zo 'smart' is dat het ons persoonlijk stuurt? En de derde, Leisure for Life; welke rol heeft werk nog in een wereld van vergaande robotisering en basisinkomen?

Doelstelling van Labor Lab is om verschillende partijen, zij die werkplekken ontwikkelen, vormgeven én gebruiken, over de scenario's aan het denken en met elkaar in gesprek te brengen. Welke grote technologische, culturele en demografische ontwikkelingen zullen werk in de toekomst drastisch gaan veranderen? Kijken we hiernaar uit of tegenop, is dit een waarschijnlijke toekomst, en welke rol speel ik in het mogelijk maken of bijsturen van dit scenario?