interactive art

‘Digitaal monument ter nagedachtenis’

Mobile Memorial
2014

Studio LONK ontwikkelde in samenwerking met Driebit aan een interactief monument voor de joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Tot 1940 was de Hollandsche Schouwburg een populair theater waar veel bekende Nederlandse theaterstukken op de bühne stonden. In de loop der tijd is de functie van de Schouwburg drastisch veranderd, tot het oorlogsmonument van vandaag de dag. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden joden hier verzameld voordat ze naar concentratiekampen gedeporteerd werden. Duizenden mensen zijn hier dagen, soms weken vastgehouden, wachtend op een voor hen onbekend lot.

In de Hollandsche Schouwburg is een gedenkruimte ingericht met een namenwand ter nagedachtenis aan deze joodse slachtoffers. Studio LONK werkte samen met Driebit aan een nieuw ontwerp voor de interactieve en mobiele versie van dit monument. Online bestaat een groeiende database met informatie over het leven en de dood van elk joods slachtoffer; het Digitale Monument. Een ‘ikPod’ - een simpel apparaat met RFID technologie - koppelt de fysieke naam op de wand aan het digitale archief.

De vormtaal van het ontwerp refereert aan een opkrullende pagina, suggererend dat de bezoeker verder kan lezen. De apparaatjes worden aan bezoekers uitgedeeld bij de ingang. Als men met de ‘ikPod’ over een naam schuift en klikt, haalt het alle online beschikbare informatie over die persoon op. Bezoekers kunnen bovendien ter plekke informatie over de slachtoffers toevoegen via de website van het Digitale Monument.