spatial study

‘Werken op een kleurige zitzak of in een grijze cubicle?’

Out of Office
2014

Studio LONK opende Out of Office; een perfécte flexwerkplek in het centrum van Eindhoven. Maar toen de werkplek eenmaal druk bezocht werd, het woord breed verspreid, begon het aan een transformatie...

Op sociale media en in lokale kranten aangekondigd als de nieuwste flexwerkplek in De Witte Dame, een voormalig Philips fabrieksgebouw, leek Out of Office de vrijheid en flexibiliteit van de 21e eeuwse werkethiek te belichamen. 24 uur per dag geopend, een aanbod van verschillende werksettings zoals een tuin met knuffelkonijn, comfy werk-bed waar je tussen e-mails een dutje kunt doen, een koffiebar, woonkamer en bibliotheek area. Maar, in de loop van één maand muteerde Out of Office langzaam in ‘Office’. De nietsvermoedende werkers verloren hun geliefde flexibele werkplekken en kregen er een gedisciplineerd, grijze cubicle inferno voor terug. Of is die controle zo erg nog niet? Studio LONK bestudeerde de effecten en ervaringen.

Van altijd en overal werken naar werken op gezette tijden en in inflexibele ruimtes, Out of Office is een play on the extremes. De trendy werkplek bleek een sociaal-ruimtelijk experiment dat de hype van ons ‘nomadische’ en flexibele werkgedrag kritisch bevraagt: worden we langzaamaan slaaf van onze keuzevrijheid? Moeten we terug naar ‘office’ om een balans tussen werken en leven te vinden?

Studio LONK werd door MU artspace gevraagd om deel te nemen aan een kunst-estafette, een afscheid van de laatste 5 maanden van MU in De Witte Dame, voor de verhuizing naar de nieuwe Strijp-S locatie. Elke maand wordt een verschillende kunstenaar of ontwerper uitgenodigd de ruimte naar eigen wens in te richten. Studio LONK greep de mogelijkheid aan om een maand lang het verhaal te vertellen over de paradoxale relatie tussen werk, vrije tijd, vrijheid en architectuur.

Bekijk hier een video over het project

Vera Mulder van de Correspondent schreef een artikel over het experiment: 'Waar werken we liever: in een kleurige zitzak of aan een grijze cubicle'