interactive art spatial study

'Een werkplek die mee stroomt met de drukte van de dag'

Sluispoort
2022

Net als elders zien we in de kantoren van Nederlandse ministeries nieuwe vormen van werk ontstaan, zeker na de corona pandemie. Deze veranderingen worden echter niet altijd goed ruimtelijk ondersteund. Tegelijkertijd staan vele kantoorkantines buiten de lunchuren leeg. Hoe kunnen we een innovatief concept ontwikkelen dat deze twee aspecten met elkaar verbindt?

Samen met Random Studio hebben we deze vraag mogen loslaten op de derde verdieping van het Ministerie van Justitie en Binnenlandse Zaken, wat ons de kans gaf de toekomst van werk te verkennen - vanuit het op één na grootste kantoor van Nederland.

Op basis van uitgebreid onderzoek naar hoe mensen zich in deze ruimte bewegen en wat ze nodig hebben, hebben we de 'Sluispoort' ontwikkeld - refererend aan de technische werking van een waterstroom mechanisme - als fundament voor een reeks modulaire ruimtelijke interventies. Zo kan een Sluispoort openen of sluiten, bijvoorbeeld om korte informele vergaderingen te faciliteren, en vervolgens veranderen in een doorgang om de soepele stroom van mensen tijdens de lunchpauze te bevorderen.

Samen met de opkomst van de kenniseconomie, technologische ontwikkelingen, en natuurlijk de corona pandemie, zijn nieuwe normen van werk ontstaan. We werken flexibeler waar en wanneer we willen, in wisselende samenstellingen en modi; van individueel geconcentreerd tot brainstormend in hybride groepen. We merken dat mensen vaak veel flexibiliteit moeten tonen in het kiezen van hun werkplek en het organiseren van hun benodigdheden. Ons voorstel draait dit om. We streven naar ruimtes die zich aanpassen aan diverse behoeften, ruimtes die de verantwoordelijkheid nemen voor deze flexibiliteit. Dit opent de deur naar een nieuwe relatie tussen mensen en ruimte, waarbij de ruimte beschikt over de intelligentie om zich aan te passen en mee te denken. Met een prototype verzamelen we gegevens over hoe mensen de Sluispoort in verschillende configuraties gebruiken en ervaren. Deze wordt momenteel handmatig bediend, maar zal uiteindelijk autonoom reageren op sensorgegevens en activiteiten kunnen voorspellen.