spatial study

‘Cause you're happy’

The Happiness Machine
2016

Wat is ‘geluk’ en waar vind je het? Terwijl we online steeds meer publiek om ons heen verzamelen, lijken we geluk steeds meer buiten onszelf te zoeken. Kun je je daadwerkelijk beter voelen over jezelf als anderen je vertellen dat je fantastisch bent? En hoe lang blijft dit soort geluk eigenlijk hangen? De Happiness Machine fungeert als een onderzoeks-capsule voor de eerstvolgende show van dansgezelschap Club Guy & Roni.

Studio LONK installeerde de Happiness Machine op Nederlands grootste theaterfestival Oerol. Het interactieve werk plaatst elke bezoeker voor een korte tijd en plein public op een voetstuk. Tijdens het invullen van een kort psychologisch intake-formulier registreren wij ongemerkt enkele unieke uiterlijke kwaliteiten van de bezoeker (een grote lach, krullend haar, mooi t-shirt, etc.). In de gesloten cabine wordt men overspoeld door passende complimentjes door een overtuigende, sensuele stem. Elke bezoeker krijgt een persoonlijke behandeling, welke - hoewel gegenereerd door interactieve software, zeer oprecht aanvoelt. Na de ‘boost’ van zelfvertrouwen vallen de muren van de cabine open, wordt het applaus en opzwepende muziek ingezet, en presenteert de bezoeker zich vol trots aan een juichend publiek.

Naast het bieden van bijzondere ervaring verzamelen we enkele data van de participanten. De intake-formulieren zijn gebaseerd op de Oxford happiness questionnaire en vragen tevens naar de online activiteiten van de bezoekers. Daarnaast registreert een webcam de gezichtsuitdrukking en lichamelijke reacties terwijl de cabine opent. De resultaten zijn uiteraard enkel representatief voor het Oerol-publiek (gemiddelde leeftijd 41, 69% vrouw) en dienen voornamelijk ter inspiratie aan Club Guy & Roni. Boven alles bood de Happiness Machine de Oerol-bezoekers veel plezier, en zetten we hen aan het denken over de intrinsieke en extrinsieke bronnen van geluk.