exhibition design

‘Expositie landschap om van te scrollen’

Torenkamer expo
2017

AVROTROS’s programma Opium nodigde 55 jonge kunstenaars uit om te werken vanuit de Torenkamer van het indrukwekkende VondelCS-gebouw in Amsterdam. In stille afzondering werkte elke kunstenaar gedurende een week aan een project. Curator Aynouk Tan en Studio LONK werden gevraagd de verschillende werken samen te brengen in een expositie in VondelCS.

Door ons continue scroll-gedrag leiden we een gefragmenteerd leven. Waar we ooit in 5 minuten een krantenartikel lazen, verdelen we onze aandacht tegenwoordig over 7 openstaande tabbladen, inkomende berichten, mails, likes en comments. We hebben ons bewogen van verticale diepte naar horizontale volatiliteit: het startpunt voor een expositie-ontwerp waarin je kunst op nieuwe manieren ervaart.

Tan: “Onze horizontale manier van navigeren - volatiel en in willekeurige volgorde - biedt ruimte voor persoonlijke verbindingen. Er is geen vooropgesteld pad; alles bestaat naast elkaar en alles is even belangrijk”. Studio LONK presenteert de werken van de Torenkamer als fysieke computerschermen die tegelijkertijd geopend zijn. Sommige kunstwerken worden tijdens de expositie letterlijk in stukjes opgeknipt, als fragmenten aan informatie. De ontworpen torens bieden bezoekers een bijzonder perspectief en overzicht op de openstaande windows. Neon groen speelt een belangrijke rol in het ontwerp, refererend aan een green screen die een virtuele laag over de tastbare wereld legt. Bezoekers worden langs drie routes langs de vele werken geleid, maar kunnen tussentijds gemakkelijk afgeleid worden en verdwalen tussen de vele fragmenten van de expositie.